Podle bájí byl ostrov Zakynthos oblíbeným místem boha Apollona a bohyně Artemis, kteří tu trávili hodně času. Podle Homéra ostrov kolonizoval princ Zakynthos, syn krále Dardana z Arkedie. Kolonie se rozrůstala a posléze se stala součástí království Odyssea-legendárního ithackého krále. Jiné teorie praví, že prvními obyvateli ostrova byli Achájové. V období Perských válek zachoval ostrov neutralitu. Za Peloponéských válek se postavil na stranu Athén, jejichž demokratické zřízení se stalo vzorem pro správu ostrova.
Řecká kuchyně
V řecké kuchyni najdeme stopy mnoha kultur a vlivů. Jí se hodně zeleniny – čerstvé v podobě salátů i různě upravené. Nejběžnější používaná masa jsou skopové, jehněčí a kuřecí, ale v oblibě je i telecí a vepřové. V přímořských oblastech se jí hodně ryb a plodů moře. Jónské moře je bohužel dosti vylovené a proto jsou na ostrově ryby poměrně drahé. Oblíbená jsou i masa z mletého masa. Italský vliv připomínají slané koláče tzv. pita. Moučníky a dezerty jsou vlivem orientálních kuchyní velmi sladké – při jejich přípravě se nešetří ořechy a cukrovým sirupem. Jako zákusek se často podává čerstvé ovoce nebo jogurt s medem. Vína jsou kořeněná, výrazné chuti – proslulé je aromatické víno retsina s příchutí pryskyřice. Ale známé jsou i destiláty…Metaxa, Ouzo atd. Nezbytnou součást jídelníčku tvoří olivy a olivový olej. Mimichodem, Řekové se dožívají průměrně o 5 let vyššího věku nežli obyvatelé střední a západní Evropy. Čímpak to asi je…? Řekové nemají ve zvyku snídat, většinou jim stačí káva nebo frappé, hlavním jídlem byl tradičně oběd, ale v poslední době je pro mnoho lidí tím nejdůležitějším jídlem večeře (to kvůli změnám v pracovní době). Večeří se na naše poměry docela pozdě – kolem deváté večer. V Řeckých restauracích je celkem běžné, že host může vkročit do kuchyně a nahlédnout pod pokličky a podle toho si vybrat pokrm. Řekové stolují dlouho a rádi, společné posezení u stolu s přáteli je stejně důležité a významné jako je třeba jít do divadla či za jiným kulturním zážitkem.