Uhlíky do vodní dýmky jsou neodmyslitelnou součástí, které svou teplotou udržují správný chod vodní dýmky.
Uhlíky do vodní dýmky se rozdělují podle velikostí (která určuje dobu žhnutí) a podle náročnosti doby rozžhavení uhlíku (rychlozápalné uhlíky a klasické brikety).
Rychlozápalné uhlíky do vodní dýmky
Rychlozápalné uhlíky mají výhodu rychlého rozžhavení. Obsahují zápalnou směs, která po krátké době v ohni, (stačí 1 sirka) začne mírně prskat a vydávat nepříjemný zápach.
Klasické uhlíky do vodní dýmky
Klasické uhlíky neobsahují žádné chemické přísahy, které by mohli během kouření negativně ovlivňovat chuť vodní dýmky. Doba žhnutí klasického uhlíku je daleko delší než u rychlozápalných uhlíků (až 2,5hod).
Klasické uhlíky lze rozžhavovat pomocí speciálních žhavičů, nebo pomocí plynového sporáku nebo zahradního grilu.
Při použití uhlíku do vodní dýmky venku, je vhodné použít tarbuš (závětří). Tarbuš je krytka vyrobená z plechu, která se umisťuje na talířek na vrch vodní dýmky a zabraňuje úniku tepla do okolí a soustřeďuje jej u korunky, čímž se zvýší teplota a zlepšuje spalování tabáku.
Pro manipulaci s uhlíky pro vodní dýmky používáme speciální kleštičky, které jsou z velké většiny součástí základního příslušenství vodní dýmky.