Namísto Chili se často užívá také označení Kayenský pepř.
Keř menšího vzrustu plodí malé paričky podlouhlých i kulatých tvarů růzdných odstínů zelené, žluté a červené.
Nádherně rostou ze semen, v tropech a subtropech Indie, Číny, Japonska, Vietnamu, Afriky, Jižní a Střední Ameriky, obvzvláště pak Mexika.
Svou pálivost získávají obsahem kapsaicinu, mimojiné obsahují i vitamíny C a karoten B. V menším množství chili podporuje chuť k jídlu, působí pozitivně na žaludek , sliznici a je považováno za afrodisiakum.
Pálivost a ostrost se označuje v Soville jednotek pálivosti (SHU).
Ta nejpálivější paprička na světě jménem Bhut Jolokia pochází z Indie a obsahuje 1 000 000 SHU (čistý kapsaicin = 15 000 000 SHU).
Sušené nebo čerstvé Chilli by nemělo chybět v žádné kuchyni tak proč si nevypěstovat - vyníkající, pálivé a ostré. Najdete u nás semena chilli s různou stupní pálivosti, od méně pálivých až po nejpálivější odrůdu na světě, která je zapsána v guinessově knize rekordů. Více se dočtete na www.rostliny-semena.cz prodej,články, zajímavosti,pěstování