Chartreuse je světoznámý francouzský bylinný likér s nezaměnitelnou chutí a vůní. Už několik století se rodí v horském prostředí, na svět mu pomáhají mniši z kláštera Grande Chartreuse poblíž Grenoblu. Vyrábí se ze 130 bylin a ušlechtilé vínovice. Byliny jsou postupně macerovány ve vínovici několik dní, následuje destilace a další přidání bylinného macerátu. Likér poté zraje kolem pěti let v dubových sudech. Jde o čistě přírodní výrobek, bez umělých aditiv. Jeho přesné složení a výrobní postup je střeženým tajemstvím. Uvádí se, že jej znají vždy jen dva mniši přísného řádu kartuziánů. Bývá nejčastěji zařazován mezi digestivy. Má silně kořeněnou až sladkou chuť. Je důležitou přísadou do některých koktejlů. Servíruje se čistý, dobře vychlazený nebo s ledem. K dostání je ve dvou základních verzích: zelený - Chartreuse Verte (má 55% alkoholu a vyrábí se dle receptu z roku 1605) a žlutý - Chartreuse Jaune (má 40% alkoholu, je sladší a byl vyvinut až roku 1838).