Chřest v sobě obsahuje spoustu vitaminů, minerálů a bílkovin. Najdeme v něm například vitamin B, C, E, betakarotén a kyselinu listovou. Z minerálů se jedná zejména o draslík, hořčík, vápník, fosfor, zinek a železo. Obsahuje málo tuků i sacharidů a díky tomu je skvělý při různých dietách. 100 g chřestu v sobě ukrývá jen 22 kcal. V lidovém léčitelství se chřest používá při léčbě revmatismu a ke zklidnění nervů. Také má močopudné a mírně projímavé účinky, což ocení lidé trpící zácpou. Chřest dokáže svým složením také snížit krevní tlak, snížit tepovou frekvenci a působí dobře na srdeční činnost. Odvary z nadzemních částí chřestu se užívají proti křečím. Báby kořenářky zastávají názor, že výluh z chřestu působí proti impotenci. Chřest můžete využít jako přílohu k různým druhům mas nebo jej můžete konzumovat jako součást salátů. Z chřestu se dá udělat také vynikající polévka. Chřest je díky nízké kalorické hodnotě ideální lehkou večeří. Chřest má v nabídce v chřestové sezóně společnost Šandera s. r. o. Šandera rozváží po celé České republice čerstvou zeleninu a ovoce.