Salát z uzené makrely – postup Budete potřebovat: uzenou makrelu (ideálně čerstvě vyuzenou z vaší zahradní udírny), salátové brambory, zeleninu – celer, hrášek, cibuli, hořčici, majonézu, sůl, pepř, čerstvou zelenou hladkou petrželku. Nejprve makrelu vykostěte a nakrájejte na menší kousky. Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Cibuli a bulvový celer nakrájejte na kostičky, resp. tenké nudličky. Všechny ingredience opatrně smíchejte dohromady a salát dochuťte. Místo majonézy můžete do salátu přidat zakysanou smetanu nebo jogurt. Hotový salát z uzené makrely nechte vychladit a můžete podávat.
Makrela je mořská ryba, která je poměrdně tučná a tudíž vhodná k uzení. Tato ryba může obsahovat i 30 % tuku, proto se příliš nehodí do jídelníčku těch, kteří udržjí redukční dietu. Na druhou stranu obsahuje i řadu omega-3-mastných kyselin, které jsou pro organismus velice prospěšné, a hlavně – uzená makrela je delikatesa.