eVinice CZ

Teplota a kultura podávání vína

Chuť vína je závislá na teplotě podávaného vína i na způsobu, jakým je podáváme. Správná příprava zajistí, aby si Vaši hosté mohli plně vychutnat veškeré vlastnosti podávaného vína.Kultura podávání vína
Teplota podávaného vína

Chuť vína může být narušena především nesprávnou teplotou podávaného vína. Červená vína je možné ochladit v lednici dvacet minut před podáváním. Bílá vína by měla být podávána studená, proto je chladíme v dostatečném předstihu. Pamatujme, že při nalévání podávaného vína do skleniček stoupne jeho teplota vlivem okolní teploty o 2 °C, proto bychom měli víno před samotným podáváním vychladit o dva stupně více. Bílá vína obecně podáváme při teplotě nižší než vína červená.
Doporučené teploty podávání vína
Bílá vína mladá a lehká 7 - 10 °C
Bílá vína starší, plná a vyzrálá 10 - 12 °C
Červená vína lehká a mladá 14 - 16 °C
Červená vína vyzrálá, plná, těžší 16 - 18 °C
Červená vína plně vyzrálá, barrique 18 - 20 °C
Růžová vína mladá a ovocná8 - 10 °C
Růžová vína vyzrálá a aromatická 10 - 12 °C
Šumivá vína 5 - 7 °C
Perlivá vína 8 - 10 °C
Likérová vína 6 - 8 °C

Červená vína a mladá vína by se měla odzátkovat několik hodin před podáváním. Při kontaktu se vzduchem se zvýrazní jejich zralost a jemnost. Pokud zapomenete víno vychladit, vložte láhev do kyblíku s ledovou vodou nebo ji na několik minut vložte do mrazáku. V žádném případě nepodávejte víno s kostkami ledu, které zničí veškeré aroma vína.
Výběr vhodného skla

Výběr sklenice pro jednotlivé druhy vín umocňuje charakter nápoje. Tvar a objem sklenice ovlivňuje lidské smysly, zvýrazňuje chuť i vůni vína. Víno podáváme v tenkostěnných, čirých, bezbarvých a nebroušených sklenicích se stopkou tulipánovitého tvaru.

Pro červená vína používáme skleničky o obsahu nad 450 ml, pro bílá vína skleničky menší o obsahu nad 300 ml, aby víno rychle neztrácelo teplotu. Zúžená horní část skleničky koncentruje aromatické látky. Sekty jsou podávány ve vyšších sklenicích, které udržují dlouhodobé perlení.

Bez ohledu na typ sklenic by nalévané víno mělo mít dostatek prostoru, aby mohlo volně dýchat.
Dekantace vína

Dekantací se rozumí jemné přelití vína z láhve do karafy (dekantační nádoby), aby se víno oddělilo od sedimentu (vysrážené taniny a barvivo) a zároveň provzdušnilo a otevřelo. Stará vína, které jsou několik let uzavřená v láhvi, se musí vydýchat (uvolnit aromatické látky). Mladá těžká vína se dekantují proto, aby kontaktem s kyslíkem mohly vyzrát jejich třísloviny. Dekantují se vína bílá i červená. Mladá vína stačí dekantovat přibližně půl hodiny před jeho konzumací, vína těžká a plně vyzrálá až několik hodin.
Několik rad k správnému podávání vína

Láhev vína nikdy před otevřením neprotřepávejte.
Při otevření lahve překontrolujte vzhled a vůni korku.
Láhev se vždy podává postavená.
Do vína nikdy nepřidávejte led, ať se jedná o víno bílé, růžové, červené nebo šumivé.
Vína rozlévejte vždy pravou rukou.
Červená vína nikdy nenaléváme až po okraj. Bílá, růžová a šumivá vína mohou být plněna téměř po okraj.
Do jedné sklenky nenalévejte vína z více zdrojů. Víno je živý organismus a každá láhev je jiná, i když je víno stejné značky.
Sklenku vína držíme za stonek a nikdy ne za tělo poháru, vyhneme se tak ohřívání vína naší tělesnou teplotou.

Doporučené odrůdy vína k jídlům

Sýry měkké: Malverina, Muškát moravský, Müller Thurgau, Sylvánské zelené, Veltlínské zelené, Aurelius, Frankovka, Rulandské červené
Sýry s bílou plísní: Rulandské šedé, Rulandské modré, Ryzlink vlašský, Muškát moravský, Modrý Portugal, Laurot, André, Rulandské červené
Sýry s modrou plísní: Cabernet Sauvignon, Dornfelder, Modrý Portugal, Merlot, Irsai Oliver, Tramín červený, Rulandské červené
Sýry tvrdé: Müller Thurgau, Rulandské bílé, Ryzlink rýnský, Sylvánské zelené, Frankovka, Zweigeltrebe
Sýry kozí a ovčí: Sauvignon, Müller Thurgau, Aurelius, Hibernal, Cabernet Sauvignon, Portugalské modré
Studené předkrmy: Müller Thurgau, Sylvánské zelené, Neuburské, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský
Teplé předkrmy: Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Chardonnay, Pálava
Paštiky: Ryzlink vlašský, Moravský muškát, Aurelius
Polévky: Veltlínské zelené, Neuburské, Veltlínské červené rané, Müller Thurgau, Sylvánské zelené, Rulandské bílé
Drůbež: Müller Thurgau, Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský, Sylvánské zelené, Rulandské bílé, Neuburské, Sauvignon, Cabernet Sauvignon
Krůta, kachna, husa: Svatovavřinecké, Frankovka, Modrý Portugal, Rulandské modré, Dornfelder, Cabernet Sauvignon, André
Hovězí: Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Modrý Portugal, Zweigeltrebe, Merlot, Rulandské modré
Vepřové: Rulandské šedé, Sauvignon, Aurelius, Ryzlink rýnský, Chardonnay, klarety, Modrý Portugal, Zweigeltrebe
Telecí: Ryzlink rýnský, Frankovka, André
Skopové: Frankovka, Cabernet Sauvignon, André, Neronet
Zvěřina: André, Dornfelder, Cabernet Moravia, Cabernet Sauvignon, Alibernet, Rulandské modré, Portugalské modré, Rulandské červené
Uzené maso: Sauvignon, Ryzlink rýnský
Ryby a mořské plody: Chardonnay, Rulandské šedé, Ryzlink vlašský, Sylvánské zelené
Asijská kuchyně: Tramín červený, Aurelius
Těstoviny: Zweigeltrebe, Frankovka rosé, Svatovavřinecké rosé
Pizza: Chardonnay, Rulandské šedé
Zeleninové pokrmy: Müller Thurgau, Veltlínské zelené, Sylvánské zelené, Moravský muškát, Neuburské
eVinice CZ Adresa : http://www.evinice.cz/o-vine/podavani-vina
Kategorie: Obchody a služby
Klíčová slova: víno, vína, červené víno, bílé víno, růžové víno
Uloženo: 14.05.2013
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde