Chuť vína je závislá na teplotě podávaného vína i na způsobu, jakým je podáváme. Správná příprava zajistí, aby si Vaši hosté mohli plně vychutnat veškeré vlastnosti podávaného vína.Kultura podávání vína Teplota podávaného vína
Chuť vína může být narušena především nesprávnou teplotou podávaného vína. Červená vína je možné ochladit v lednici dvacet minut před podáváním. Bílá vína by měla být podávána studená, proto je chladíme v dostatečném předstihu. Pamatujme, že při nalévání podávaného vína do skleniček stoupne jeho teplota vlivem okolní teploty o 2 °C, proto bychom měli víno před samotným podáváním vychladit o dva stupně více. Bílá vína obecně podáváme při teplotě nižší než vína červená. Doporučené teploty podávání vína Bílá vína mladá a lehká 7 - 10 °C Bílá vína starší, plná a vyzrálá 10 - 12 °C Červená vína lehká a mladá 14 - 16 °C Červená vína vyzrálá, plná, těžší 16 - 18 °C Červená vína plně vyzrálá, barrique 18 - 20 °C Růžová vína mladá a ovocná8 - 10 °C Růžová vína vyzrálá a aromatická 10 - 12 °C Šumivá vína 5 - 7 °C Perlivá vína 8 - 10 °C Likérová vína 6 - 8 °C
Červená vína a mladá vína by se měla odzátkovat několik hodin před podáváním. Při kontaktu se vzduchem se zvýrazní jejich zralost a jemnost. Pokud zapomenete víno vychladit, vložte láhev do kyblíku s ledovou vodou nebo ji na několik minut vložte do mrazáku. V žádném případě nepodávejte víno s kostkami ledu, které zničí veškeré aroma vína. Výběr vhodného skla
Výběr sklenice pro jednotlivé druhy vín umocňuje charakter nápoje. Tvar a objem sklenice ovlivňuje lidské smysly, zvýrazňuje chuť i vůni vína. Víno podáváme v tenkostěnných, čirých, bezbarvých a nebroušených sklenicích se stopkou tulipánovitého tvaru.
Pro červená vína používáme skleničky o obsahu nad 450 ml, pro bílá vína skleničky menší o obsahu nad 300 ml, aby víno rychle neztrácelo teplotu. Zúžená horní část skleničky koncentruje aromatické látky. Sekty jsou podávány ve vyšších sklenicích, které udržují dlouhodobé perlení.
Bez ohledu na typ sklenic by nalévané víno mělo mít dostatek prostoru, aby mohlo volně dýchat. Dekantace vína
Dekantací se rozumí jemné přelití vína z láhve do karafy (dekantační nádoby), aby se víno oddělilo od sedimentu (vysrážené taniny a barvivo) a zároveň provzdušnilo a otevřelo. Stará vína, které jsou několik let uzavřená v láhvi, se musí vydýchat (uvolnit aromatické látky). Mladá těžká vína se dekantují proto, aby kontaktem s kyslíkem mohly vyzrát jejich třísloviny. Dekantují se vína bílá i červená. Mladá vína stačí dekantovat přibližně půl hodiny před jeho konzumací, vína těžká a plně vyzrálá až několik hodin. Několik rad k správnému podávání vína
Láhev vína nikdy před otevřením neprotřepávejte. Při otevření lahve překontrolujte vzhled a vůni korku. Láhev se vždy podává postavená. Do vína nikdy nepřidávejte led, ať se jedná o víno bílé, růžové, červené nebo šumivé. Vína rozlévejte vždy pravou rukou. Červená vína nikdy nenaléváme až po okraj. Bílá, růžová a šumivá vína mohou být plněna téměř po okraj. Do jedné sklenky nenalévejte vína z více zdrojů. Víno je živý organismus a každá láhev je jiná, i když je víno stejné značky. Sklenku vína držíme za stonek a nikdy ne za tělo poháru, vyhneme se tak ohřívání vína naší tělesnou teplotou.