První nože si vyráběli lidé už v době paleolitu, nože byly kamenné - pazourkové, které se brousily do mandlovitého tvaru a později se k nim přidávaly i dřevěné nebo kostěné rukojeti. Asi před tisíci lety, kdy se lidé naučily obrábět kov, se nože vyráběly z různých kovů, např. mědi, bronzu nebo v bohatších oblastech Jižní Ameriky i ze zlata. V době železné nahradily tyto nože mnohem lépe opracovatelné a kvalitnější nože z oceli. S rozvojem ocelářského průmyslu se naskytla možnost výroby z nejrůznějších druhů oceli a tím se také začal používat ukazatel tvrdosti oceli. V současné době se nože vyrábí pouze z nerezavějící oceli s vysokou tvrdostí, která dobře drží ostří. Povrch čepele se může dále upravovat různými technikami, které ještě umocní jejich kvalitu a pevnost. Na rukojeť nože se používá nepřeberné množství materiálů. Klasikou je dřevěná rukojeť vyráběná např. z ebenu, palisandru, olivovníku nebo ořechového dřeva. Mohou se používat i zvířecí kosti, nejlépe hovězí nebo i hovězí kůže a to zejména pro výrobu mysliveckých a loveckých nožů. Rukojeti nože se různě zdobí nebo se vyřezávají rozmanité ornamenty a obrázky. Výběr nože je třeba uzpůsobit tomu, kde a na co se bude nůž používat. Myslivci a milovníci lovu a přírody budou jistě vybírat mezi loveckými noži a to buď zavírací nebo http://www.outdoor-military.cz/noze-s-pevnou-cepeli-a13861. Modernější nože, http://www.outdoor-military.cz/noze-na-preziti-a13862 už mají ve svém vybavení další vychytávky, např. křesadlo na oheň a píšťalku, které umožní delší a snazší pobyt v přírodě. Kuchyňské nože zase udělají radost nejen profesionálním kuchařům, ale i amatérským kuchtíkům. Vždy platí, že nůž musíte vybírat s rozmyslem a dobře si uvědomit, k jakým účelům ho budete používat.