Víno klasického typu obsahuje kolem 600 látek, které jsou nezbytné pro správnou funkci lidského organismu nebo různým způsobem ovlivňují činnost orgánů. Hlavním tímto prvkem je voda, která ve víně pochází výlučně z hroznů. Tato voda je přírodně filtrována rostlinou, takže neobsahuje žádné choroboplodné látky. Dalším prvkem napomáhajíce zdravému tělu jsou cukry, přirozeně se víně vyskytují přírodní hroznové cukry, které jsou nezbytné pro fungování lidského organismu; je základním a nejrychlejším zdrojem energie pro všechny tělesné tkáně. Avšak obsah cukru ve víně může být i téměř nulový, například u bílých suchých vín, takže nepředstavuje hrozbu pro diabetiky. Navíc pití vína pomáhá předcházet vzniku cukrovky. Tohoto je však možné docílit pouze za předpokladu vhodného dávkování vína. Tradičně lékaři hovoří o 200ml denně, avšak podle poslední studie říkají, že dávka by měla být o něco nižší, v závislosti na obsahu alkoholu konkrétního vína. V příkladu to znamená cca 160ml běžného 12% vína. Velkou zajímavostí je tzn. Francouzský paradox, který vychází z dlouhodobé zkušenosti obyvatelstva Francie, ty totiž důsledkem dlouhodobé konzumace kvalitního francouzského vína, postihne nejnižší procento srdečních onemocnění v Evropě. A to i přesto, že jejich tradiční kuchyně obsahuje velké množství potravin s vysokým obsahem nasycených tuků.
Takže až bude při dlouhých večerech přemýšlet, zda si dát skleničku svého oblíbeného vína a pokud u jedné skleničky zůstanete, neváhejte a dopřejte si jí. Vaše tělo Vám za to „poděkuje”