Víno provází člověka téměř po celou dobu existence lidstva. Již v mladší době kamenné lidé víno znali a pili jeho čerstvou nebo zkvašenou šťávu. Víno se vyrábí po celém světě již tisíce let a jen stěží bychom našli příležitost, při které se víno neuplatní. Podle dochovaných nálezů lidé víno vyráběli již 10 000 let před naším letopočtem v Turecku, Sýrii, Libanonu a Jordánsku, víno z té doby známe i z Arménie a Gruzie. Název "víno" vznikl z gruzínského "gvino". Proto je dnes Gruzie považována za pravlast vína. Víno a jeho výrobu známe i ze starověkého Egypta, víno vyráběli Řekové, od nich pak víno i technologii zpracování převzali Římané. Díky římskému dobývání světa se víno následně rozšířilo do celého světa. Víno zdaleka není jen nápojem opilců...naopak, víno v přiměřeném množství je velmi zdravou potravinou. Pro svůj obsah antokyanů, vitamínu E, enzymů a - zejména - resveratrolu má víno silné antioxidační a protirakovinné účinky. Víno též upravuje hladinu cholesterolu, víno pomáhá předcházet srdečním onemocněním. Suché víno napomáhá snížení krevního cukru, čímž se víno uplatní i v prevenci cukrovky. Víno je tedy nejen neodmyslitelnou součástí našich oslav, ale víno je i doporučeníhodnou zdravou potravinou - lékaři doporučují konzumovat víno pravidelně v dávkách 200 - 400 ml denně. Ve větších dávkách víno prý jen s Mírou...