Výrobníky zmrzliny jsou cukrářské stroje které se používají při výrobě zmrzliny. Stroje na výrobu zmrzliny jsou základem pro vybavení kaváren a cukráren. Zmrzlinový stroj může být poháněn elektromotorem a nebo kličkou na ruční pohánění. Stroje na výrobu zmrzliny které mají elektromotor se využívají pro vybavení velkých cukráren a kaváren, ty menší se využívají v domácnostech a v provozech s malou spotřebou na výrobu zmrzliny.
Co je vlastně zmrzlina? Je to mražený mléčný výrobek vyrobený ze smetany nebo mléka, vajec, cukru a dalších přísad jako je vanilka, čokoláda, káva, ovoce, oříšky…
Výroba zmrzliny
Točená zmrzlina se připravuje z tekuté směsi během odběru ze stroje na přípravu točené zmrzliny. Proto točenou zmrzlinu také nazýváme jako zmrzlina lehká, teplá, měkká, což lze volně přeložit také jako zmrzlina soft.
Příprava a výroba
Pro výrobu klasické hard zmrzliny se používají výrobníky zmrzliny, do nichž po vložení zmrzlinové směsi dochází k zmrazení celé dávky najednou. Naopak točená zmrzlina se vyrábí kontinuálně, což znamená že vždy pouze množství potřebné pro ten daný odběr. Točená zmrzlina je naopak od kopečkové vždy čerstvě vyrobená a liší se od sebe samozřejmě i tuhostí a hustotou Zmrzlina se vyrábí tam, že se nejprve uvaří hmota, složená s vody, mléka, cukru, tuku a různých koncentrátů. Pak přichází na řadu pasterizace ( kdy se tepelně se odstraní mikroorganismy) a homogenizace (což je promíchání směsi pod tlakem). Poté se směs šlehá a chladí. Pak se jí plní kornouty a kelímky nebo se formuje. Nakonec se zmrazí.