Káva Podle statistik každý Čech vypije 1 až dva šálky kávy denně. Jedná se o tmavě zbarvený, hořký a mírně nakyslí vařený nápoj připravený z pražených a mletých kávových zrn semen vybraných druhů kávovníků. Tento teplý nápoj má u lidí stimulující účinek především kvůli kofeinu, který kávová zrna obsahují. Podle vědců z Harvardu pití kávy také nižší pravděpodobnost výskytu dvou typů cukrovky, žlučníkových kamenů, rakoviny tlustého střeva a dokonce i Parkinsonovy choroby. Pojďme si o tomto nápoji, bez kterého si dnes svůj život již neumíme představit, říct pár zajímavostí.
Historie kávy Nejstarší důvěryhodný důkaz o pití kávy pochází z 15. Století z Jemenu v Jižní Arábii v poznámkách Ahmeda al-Ghaffara, kam byla káva dovážena obchodníky z východní Afriky. Kde obchodníci vytušili finanční příležitost a začali sami kávovníky pěstovat a vydali přísný zákaz na vývoz nepražených zrn ze země, aby nemohlo dojít k vypěstování keřů kávovníku mimo Arábii. První písemné doklady o pašování kávy z Jemenu do Indie pašerákem Sufim Babou Budanem pochází z roku 1670. Počátkem 17. století se povedla krádež kávových keřů holandským námořníkům, kteří se rozhodli kávovníky pěstovat ve svých zámořských koloniích. Následně začali na Ceylonu a v Indii kultivovat první keře kávovníků. Arabský poloostrov si samozřejmě své keře chránil, ale Evropa měla velký zájem o tuto komoditu a tak nakonec různými lstmi a krádežemi se kávovníky rozšířili po celém světě. O možnost pití kávy v Evropě se asi nejvíce zasadili Angličané a Španělé, kteří zavedli pěstování kávy ve svých koloniích.