Chilli papriky – pěstování ze semen

Chilli papričky jsou kvůli svojí palčivé chuti velmi oblíbeným kořením. V mexické či asijské kuchyni se jedná o nepostradatelnou surovinu. Čínská kuchyně dokonce v mnohých pokrmech používá chilli jako klíčovou surovinu - nevyužívá jen pálivosti chilli, ale také jeho chuti. Chilli je mnohými považováno jako povzbuzující afrodiziakum, a také jako prostředek na redukci váhy. Na světě existuje přes 4000 známých druhů chilli papriček! Proč si tedy nevypěstovat vlastní?
Postup při výsevu: Sezóna chilli paprik většinou začíná přibližně mezi prosincem a únorem. V tento čas je ideální dát papričky klíčit. Dávají se klíčit tak brzo, protože klíčení trvá cca 30 dnů. Doba klíčení se může lišit dle odrůd a zpravidla platí, že čím déle chilli klíčí, tím pálivější potom bude.
Klíčit můžeme několika metodami. Buď v umělém prostředí – například ve vatě či papírovém kapesníku (tato metoda je rychlejší na vyklíčení, avšak náročnější na zálivku), nebo přímo zasadit do hlíny. Protože jsou chilli papriky tropické rostliny, ideální teplota pro klíčení je 25°C,tedy umístění například na radiátoru nebo jiném zdroji tepla. Světlo nemá na klíčení žádný vliv. Je však nutné stále udržovat vlhkost.
Jakmile chilli papričky vyraší ze semen, je třeba je přemístit nejlépe k oknu nad radiátorem, aby měly co nejvíce tepla a světla. Rostlinám je možné dodávat i umělé světlo v poměru 18/6 h. Teplota zeminy by neměla klesnout pod 18°C. Aby měly rostliny dost živin, můžeme je po cca 4 týdnech začít hnojit. V jakém množství a intervalech už záleží na vybraném druhu hnojiva.
Pro košatější chilli papriky můžeme rostliny také zastřihávat. Po zastřihnutí se totiž většinou rostlina rozdvojí. Vždy po zastřižení bychom však měli nechat zase dorůst aspoň dvě patra.
Od května můžeme chilli papriky přesadit ven, ať už na svoje zahrádky nebo do skleníku. Není to ale nutností, můžeme je klidně nechat doma za oknem. V tomto případě však musíme dát paprikám speciální péči v době květu. Rostliny jsou hermafroditi, tudíž se samy opylují. V interiéru je tedy nutné s chilli paprikami třepat, abychom nahradili vítr a jiné venkovní vlivy.
Odrůda: SHU:Serrano 5000 – 23 000
Pimento 100 - 500 Tabasco pepper 30 000 – 50 000
Poblano 1000 - 1500Habanero 100 000 – 350 000
Rocotillo 1500 – 2500Red Savina habanero350 000 – 580 000
Jalapeño 2500 - 5000Bhut Jolokia 1 000 000
Chipotle 5000 – 10 000
Serrano 5000 – 23 000
Tabasco pepper 30 000 – 50 000
Habanero 100 000 – 350 000
Red Savina habanero350 000 – 580 000
Bhut Jolokia 1 000 000

Tabulka č. 1: Pálivost chilli – obsah kapsaicinu(SHU)

Pro zajímavost: Bhut Jolokia pochází z jižní Ameriky, kde se konzumovala již v letech 7500 př. N. l. a dnes se považuje za nejpálivější chilli papričku světa. Tato chilli má prý léčivé účinky na žaludek a také pomáhá proti horku v létě.

Chilli papriky – pěstování ze semen Adresa : http://www.osiva-semena.cz
Kategorie: Pří­roda, rodina
Klíčová slova: semena, prodej semen
Uloženo: 16.09.2011
Hodnocení (jako ve škole) 
Hlasuj:   1 2 3 4 5
Hodnocení recenze: Nic
Hodnocení webu: Nic

Tip: nejlepší výběr dovolených 2024


 
Copyright © 2005-2024 by Zdeněk Hejl. Zásady ochrany osobní­ch údajů.
Napište (nechte si napsat) recenzi. Hodnocení­ a kritika webu Web-Recenze.cz | Reklama zde