Vodní dýmka, Shisha, Nargilé a vodnice je poslední dobou stále oblíbenější. Do povědomí lidí se dostala díky čajovnovému porevolučnímu boomu. Teď pozvolna čajovny opouští a dostává se do rukou mladým lidem, kteří si dost často nevědí rady s její přípravou, nebo nevědí, že ji lze připravit ještě lépe.
Vodní dýmka má 4 hlavní části – skleněnou vázu na vodu dole, většinou kovové tělo uprostřed, ze kterého vychází šlauch (hadice), a keramickou korunku, která může být i kovová, připevněná k tělu.
Celý princip kouření spočívá v tom, že vzduch putuje kolem rozžhaveného uhlíku na korunce a ohřívá tak tabák hned pod uhlíkem a vzniká kouř, ten pokračuje tělem dolů do vázy, kde se vodou ochladí a vrací se do těla – do srdce, odkud je výstup do šlauchu. Na konci šlauchu sedí samozřejmě člověk.
Mnozí lidé se domnívají, že příprava spočívá jen v naplnění korunky tabákem, ale my si později řekneme, že chuť vodní dýmky se dá ovlivnit i jinak. Už samotné naplnění korunky nám může dělat problémy, a tak si řekneme jak na to. Pokud máte úplně novou korunku, tak doporučuji vystlat ji alobalem, aby se vám neumazala. To ovšem není pro samotné kouření nutné (ale pokud byste to udělali, nezapomeňte udělat do tohoto alobalu dírky podle dírek v korunce).
Tabák se snažte co nejvíce natrhat a načechrat – to bývá dost častá chyba, protože si nikdo nechce špinit ruce mazlavým tabákem. Naplňte korunku těsně pod její okraj, udávají se 2-3 milimetry, aby se tabák nepálil. Přes korunku dejte alobal (nejlépe čtyřvrstvý) a udělejte do něj dírky – doporučuji nedělat žádné obrázky, nejlepší je udělat je rovnoměrně po celém povrchu korunky, později vysvětlím. Dejte tělo do vázy s vodou (2 cm nad výstupem z těla) a na tělo korunku a zapojte šlauch (to vše za pomoci gumového těsnění) – dýmka je připravena, stačí už jen zapálit uhlík. Právě jsem popsal takovou tu základní přípravu dýmky, abyste měli aspoň nějaký požitek. Existuje ovšem spousta tipů a triků, jak požitek z vodní dýmky ještě vylepšit a ty napíšu teď. UHLÍ – Nejpoužívanější uhlík je uhlík napuštěný rychlozápalnou směsí, takový uhlík rozpálíte za minutu, ale nevydrží hořet moc dlouho a ani nevoní příjemně. Alternativou je tedy např. kokosový uhlík, který vydrží více jak hodinu a není cítit ničím, zapaluje se ale skoro 10 minut a rozhodně ne zapalovačem. Jdete li tedy s kamarády ven, nemáte na vybranou. Ale i s rychlozápalným uhlíkem se dá dále pracovat. Máte li alobal rovnoměrně propíchaný, můžete dát uhlík na začátku kouření na kraj korunky a postupně ho posouvat – to omezí přepalování tabáku, zjemní to chuť dýmky, eliminuje zápach samotného uhlíku a prodlouží životnost tabáku na více uhlíků. Někdy se může stát, že máte tak velkou korunku, že uhlík na kraji neprodukuje žádný kouř, v tom případě doporučuji větší uhlík (existuje více velikostí rychlozápalných uhlíků) a nebo tarbuš. Česky se tomu říká závětří a je to taková ta kovová věc kolem uhlíku, která brání unikat teplu do okolí – tím se zvětší teplo proudící tabákem a uhík déle vydrží, protože ho zbytečně nerozžhavují okolní pohyby vzduchu. VÁZA – Mohlo by se zdát, že váza je jen na vodu, ale pravda je, že je i na spoustu dalších věcí. Dáte li do vázy led, kouř z dýmky se více ochladí a požitek z kouření vodní dýmky bude lepší, protože kouř bude jemnější. Dáte li do vázy mléko, dým bude hustší a požitek se také zlepší, tentokrát hlavně ten vizuální – kouření se stane efektnějším. Mléko doporučuji pro ty, kdo se chtějí naučit kolečka. Pro ty, kdo se bojí nikotinu, zde jsou citrusy, které ho ve váze zachycují. Citrusy mohou sloužit i jako doplnění chuti některých tabáků. Nelze je ale kombinovat se vším. Například kombinace citronu a kokosového tabáku způsobí, že dýmka bude kyselá a štiplavá. Někomu to tak ovšem může vyhovovat, proto doporučuji kombinace s citrusy vyzkoušet a řídit se vlastní chutí. Přidávat se dá i spousta dalšího ovoce, i spousta dalších věcí. Cocacolový tabák můžete podpořit colou, ananasový ananasem nebo ananasovým džusem. Přidávat můžete i alkohol, ale pokud chcete naplnit vázu jenom alkoholem (bez smíchání s vodou), tak si to dobře rozmyslete – mohli byste získat zkušenost, kterou mám já, a kterou tu rozhodně nechci publikovat. Ještě byste si měli dávat pozor na pěnivé věci, jako je cola, pivo, nebo na začátku zmiňované mléko. Mohly by se dostat do šlauchu, a tam by mohly zůstat už navždy (v podobě nepříjemného zápachu). Po kouření nezapomeňte vázu pořádně umýt – je nežádoucí to odkládat. ŠLAUCH – Hadice také velmi ovlivňuje chuť vodní dýmky, protože je to to poslední, čím prochází kouř, a tak může nasát spoustu pachů, nebo dokonce částí šlauchu. Měli byste si zjistit, zda máte šlauch proplachovací, či ne. Proplachovací šlauchy jsou gumové a vydrží déle, protože se vodou nerozkládají a můžete je propláchnutím zbavit všech nečistot. Neproplachovací šlauchy bývají papírové s kovovou pružinkou (ta propláchnutím zrezne a drolí se v podobě malých černých sazí. I zdánlivě gumově vypadající šlauch může být uvnitř papírový, pozor na to! Výhody gumového šlauchu jsme řekli – vydrží déle. Nevýhodou je, že ta guma může být cítit. Papírové šlauchy cítit nejsou, ale jen do té doby, dokud se do toho papíru nenasáknou všechny kouřené tabáky – papírový šlauch je potřeba často měnit. Platí pravidlo, že když dýmka není dobrá i po zkontrolování úplně všeho, chyba je ve šlauchu.