Snahou šlechtitelů zelenin je získat takové kultivary zelenin, které by přispěly k hladkému zásobování spotřebitelů čerstvým zbožím během celého roku. Jednou z nepostradatelných zelenin je cibule. Častokrát však pozorujeme, že zásobování v prvních jarních měsících je nepravidelné. V červnu se trh zásobuje tzv.. zelenačkou, šlechtěnou odrůdou z jarní výsadby. Poměr cibule a natě je nepříznivý, větší část je nať. Zásobování suchou cibulí začíná až v srpnu, je to cibule vypěstovaná z jarní výsadby sazečka, obvykle kultivar Všetatská. Náklady na sazečku jsou vysoké a mnohdy je přenašečem chorob. V listině povolených kultivarů máme dvě ozimné cibule Hibernu a Presto. Velmi dobře přezimují, nevymrzá a na jaře nevybíhající do květu. Dozrávají současně ze Všetatskou. Pěstování ozimé cibule je ekonomicky výhodnější, neboť se snižují náklady na sazečku. Skladovatelnost je omezená, ale na zásobování trhu v kritickém období jsou velmi vhodné. Agrottechnika ozimé cibule
Vyséváme okolo 15. srpna, aby cibule narostly do výšky 15 - 20 cm. V takové velikosti nejlépe přezimují. Sejeme zásadně do dobře připravené půdy, má být dostatečně vlhká. Nejlepší předplodiny jsou okopaniny, luštěniny, plodová zelenina ap. Hnojíme stejně jako cibuli z jarních výsevů. Doporučujeme rozdělit základní dávku dusíku na dvě poloviny. První část zapravit do půdy před setím, druhou na list po přezimování.