Bez černý byl nepostradatelnou bylinkou každé hospodyně. Býval velkým pomocníkem v dobách nachlazení. Připravili jsme pro Vás recepty, trochu z historie a návody na zpracování. Léčivé bylinky jsou nedílnou součástí tradiční homeopatické medicíny. Popis rostliny
7 až 10 metrů vysoký keř, který kvete v červnu až červenci, a to v bohatých soukvětích. Květy mají žlutobílou barvu, která přechází až do odstínu slonové kosti. V době květu kolem sebe Bezinka šíří specifické a velmi silné aroma. Plody bezu jsou malé, černé, kulaté, lesklé peckovice. Začínají dozrávat koncem srpna.
Historie a Výskyt
Bez černý se vyskytuje v naší přírodě od pradávna. Řadí se mezi původní Evropské rostliny. Vyskytuje se i v Asii a to v oblasti od Malé Asie přes Kavkaz po Kaspické moře.
Roste na vlhkých lesních mýtinách, na kamenitých místech, v roklích, na mezích, u cest a na rumištích. V přírodě roste volně na světlých i polo stinných místech. Vyskytuje se též hojně na venkově na plotech a domech a v zahradách.
Co se sklízí z Černého bezu:
Květy - sirup, čaj, limonáda či šťáva, můžete je obalit v těstíčku, osmažit (kosmatice), použít jako náplň do bylinných pytlíčků, které se po zahřátí přikládají na místa, kde vás trápí revma, či součást blahodárné koupele
Plody - vína, likéry, marmelády a džemy, zavařeniny, šťávy, dezerty, omáčky, povidla, dříve i kaše a polévky
Čerstvé plody se dle některých zde uvedených pramenů nedoporučuje konzumovat, protože mají projímavé účinky; tepelná úprava či sušení škodlivé látky neutralizuje.
Využití:
Potravinářství, domácí kuchyně, farmacie, lidové léčitelství, mystické užití
Účinné látky:
Květy - glykosidy sambunigrin, rutin,[12] bioflavonoidy, antokyany, cholin, éterické oleje, taniny, tříslovinu, slizovité látky, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny