Mladý ječmen obsahuje 8 esenciálních aminokyselin, což je pro rostliny neobvyklé. Bílkoviny jsou tedy dostupné v biokvalitě. Ječmen obsahuje řadu enzymů, z nichž například superoxid dismutáza (SOD) je velmi účinný antioxidant. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Rostlinná míza je bohatá na přírodní zázrak - chlorofyl. Ten se v léčitelství používá na „osvěžení krve" a v lékařství je kromě protizánětlivých a desinfekčních účinků ceněn pro deodorační vlastnosti. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou. Většina komerčně dostupných enzymatických přípravků (i těch na systémovou enzymoterapii) se získává z krve, orgánů a tkání živočichů. Mnozí odborníci tyto zdroje zpochybňují a doporučují ryze „rostlinnou enzymoterapii". V Mladém ječmeni byl objeven účinný antioxidant 2"-O-glykosylisovitexin (GIV).