Jablečný ocet je jako podpůrný prostředek vhodný prakticky pro každého. Napomáhá udržet organismus ve zdraví a v případě nemoci může posloužit jako doplněk ke klasické léčbě. Většina zde uváděných účinků a použití se opírá o znalosti a tradice lidové medicíny.
Tělu poslouží jablečný ocet jako bohatý zdroj obsažených vitamínů a minerálů. Jablečný ocet se získává z vykvašených jablek, obsahuje důležité složky jako vápník, draslík, hořčík, vitamín C, beta karoten, pektin, fluor atd.
Napomáhá očišťovat organismus vyplavováním nečistot z těla. Obsahuje pektin – druh rozpustné vlákniny – který navozuje pocit sytosti, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a redukovat nadváhu. Má antibakteriální účinky, urychluje zažívání, upravuje příznivě stav střevní mikroflóry. Obsahuje také kyselinu maleinovou, která se podílí v organismu na výrobě energie, podporuje srážlivost krve a přispívá ke zdraví cév a tvorbě červených krvinek.