Autoři mléčné diety Charles Sanford Porter v knize Mléčná dieta a Bernarr Macfadden v knize Zázrak mléka popsali léčbu více chronických onemocnění samotným mlékem. Léčba onemocnění byla doprovázena i úbytkem váhy tedy hubnutím.
Mléčná dieta je velmi jednotvárná, založená na nadměrné konzumaci mléka a mléčných výrobků v kombinaci s malým množstvím zeleniny a masa a trvá 13 -14 dní. Při dodržování mléčné diety můžete prý zhubnout 3 až 7 kg. V jídelníčku mléčné diety není přípustná žádná příloha k jídlům, ani tučné uzeniny, tučné sýry, sladkosti, sladké a perlivé nápoje, nebo alkohol. Jídlo je přesně rozepsané do denního programu a povolené není ani sousto navíc.
Pozitiva mléčné diety
Hlavním pozitivem mléčné diety je rychlý úbytek váhy tedy rychlé hubnutí. Dalším pozitivem je pitný režim. Jídelníček mléčné diety zahrnuje dostatek tekutin, což napomáhá procesu odbourávání tuků.
Negativa mléčné diety
Hlavními negativy této diety jsou hlad a malá pestrost stravy. Chuťově je dieta velmi chudá a díky malému množství jídla a jeho nevhodné skladbě vyvolává pocit velkého hladu. Mléčná dieta je chudá na vitaminy, minerální látky a celulózu. Při celé dietě je nedostatečný příjem vlákniny.
Zásady mléčné diety
- striktní dodržování času jedení a složení jídla - při změně času jedení třeba dodržet 3 hodinový odstup mezi 2 jídly (snídaně se mohou i vynechat, ale v žádném případě nesmějí dávky jídel zvyšovat nebo nahrazovat něčím jiným) denně vypijte alespoň 2 litry vody (minerálky nebo bylinkového čaje) - káva se může pít v jakémkoliv množství, ale neslazená - po ukončení 8. dne se dieta opakuje prvním dnem, 14. den můžete jíst všechno