Pro broskve je typickým znakem nízký obsah kalorií, kterých obsahují daleko méně než meruňky, třešně nebo švestky. Pokud tedy držíte dietu, nebojte se sáhnout po broskvi (100 g má pouze 219 kJ). Čeho však v broskvích najdeme hodně, jsou vitaminy a minerály. Konkrétně se jedná o vitamin C, vitaminy skupiny B, draslík, vápník, selen, zinek, měď a flavonoidy. Flavonoidy navíc zvyšují účinnost vitaminu C. Pojídání broskví působí blahodárně na trávicí soustavu (mají projímavý účinek), ledviny, imunitu, zlepšení nálady, nervové poruchy. V lidovém léčitelství se broskve užívali při kašli a astmatu. Broskve také dokážou chránit cévní stěnu a působí jako přírodní antioxidanty. Nejlepší volbou je konzumovat broskve v syrovém stavu kvůli obsahu vitaminů a minerálů. Broskve by se kvůli čerstvosti neměli uchovávat déle než 3 až 5 dní. Pokud máte doma více broskví, než stihnete zkonzumovat, můžete si připravit broskvový džem, marmeládu nebo kompot. Musíte však počítat se ztrátou vitaminů. Broskve jsou také vynikající s masem (např. na krůtím steaku zapečené se sýrem). Čerstvé broskve vám dováží společnost Šandera s. r. o. Šandera rozváží po celé České republice čerstvou zeleninu a ovoce.