Bez černý sušený. Recepty, historie návody na zpracování. Léčivé bylinky jsou nedílnou součástí tradiční homeopatické medicíny. Recepty s květů i plodů bezu na výrobu sirupu, šťávy, čaj, medu, polévky nebo úžasných smažených řízků. V tradičním lidovém léčitelství se Bez černý používá již stovky let včetně výroby vína určeného k léčbě revmatismu a bolestí z traumatických zranění. Přirozeně zlepšující nachlazení, chřipku, záněty dutiny, bolesti nervů, záněty, chronickou únavu, alergie, zácpu a dokonce i rakovinu. Francouzi, Rakušané a středoevropané vyrábějí sirup z květů černého bezu, který se přidává do náplně Palatschinken namísto borůvek. Lidé ve velké části střední, východní a jihovýchodní Evropy používají podobnou metodu výroby jako při sirupu, který se ředí vodou a používá se jako nápoj nebo jako příchuť v několika potravinářských výrobcích. V Německu se jogurtové dezerty vyrábějí jak s bobulemi, tak s květinami. Ovoce a koláče jsou vyráběny s bobulemi. V Itálii (zejména v Piemontu ), v Německu a Rakousku, jsou květy Černého bezu smaženy a pak slouží jako dezert nebo sladký oběd s cukrem a skořicovou polevou známou jako "Hollerküchel"